19.04.2012

Mancarea bunei dispozitii


V-ati gandit vreodata sa va propuneti o dieta sanatoasa in functie de starile pe care le aveti?

In ultimele zile m-am documentat despre chestia asta si astazi am hotarat sa postez un articol interesant despre cum sa-ti impulsionezi spiritul cand nu esti tocmai "in the mood".

Sa o iau cu inceputul.... cu ce stare ne confruntam noi des fie la locul de munca, fie la scoala?:D

Stresul!
Ei bine, in acest caz, trebuie sa alegeti iaurt si migdale! Impreuna, ele aduc organismului lizine si arginina, doi aminoacizi care sunt de ajutor in starile tensionate.
De asemenea, tonul, puiul, semintele de dovleac, alunele, ricotta, sunt si ele sursele acestor aminoacizi si va ajuta sa reduceti stresul. 

Stresul, ca stresul, dar cu nervii ce ne facem?
Hmmm, pentru starile de nervozitate recomand bananele, o adevarata sursa de triptofan, un aminoacid care este convertit in creier in serotonina, ce aduce la randul ei, starea de bine.
Amestecand banana cu un pahar de lapte, veti aduce calciu si magneziu organismului, alte 2 elemente care reduc starea de nervozitate si, fetelor, reduc simptomele premenstruale!

Desi inca e vacanta, eu nu m-as culca pe o ureche si m-as gandi serios ca vine sesiunea! Pentru probleme de memorie si concentrare, puteti alege ouale
Aminoacizii din ou activeaza celulele creierului, care trimite semnale electrice lui "nenea" responsabil cu memoria si o activeaza.

Nelinistea o putem ameliora cu ceai de lavanda. Recunosc ca suna al naibii de gretos, dar chiar are efect!
Lavanda calmeaza sistemul nervos si va ajuta sa aveti un somn bun. O cana cu ceai preparat dintr-o lingurita cu planta la o cana cu apa in fiecare seara, timp de o saptamana si you're the boss!:)

In continuare o sa va prezint o lista cu 15 alimente care  va  inveselesc, de la apa, pana la scrumbie, iar voi aveti libertatea de a alege ce vi se potriveste!:D (sursa: Revista Femeia de azi)

O sa incep cu cele mai delicioase(eu sunt foaaaarte pretentioasa la mancare) si termin lista cu alimentele gretoase pe care nu le-as consuma decat daca as fi pe patul de moarte si e musai sa ma pun pe picioare:).

1.Cap de lista este inghetata de vanilie care contine o doza ridicata de fosfor, care creste libidoul. La randul sau, sexul reduce stresul si stimuleaza secretia de endorfine in organism. Uhmmm, yummy!:)

2.Pastele <3 contin carbohidrati buni care stimuleaza cresterea productiei de serotonina. Stiu ca mai degraba am manca spanac, dar eu am o mare slabiciune pentru paste!:)

3.Condimentele picante nu sunt prea bune pentru stomac dar pot fi un impuls atunci cand te simti lipsit de vlaga. Odata ce le consumi, creierul elibereaza endorfine, iar organismul se bucucra de o stare de bine.
Chilli rules!:D

4.Branza este ideala pentru orice masa a zilei si datorita continutului de triptofan si calciu, ajuta la producerea de melatonina, hormonul somnului.

5.Carnea de curcan este o carne usoara care calmeaza nervii si garanteaza un somn usor si odihnitor.

6.Ananasul are multe efecte benefice asupra dispozitiei: asigura un nivel de energie crescut la scurt timp dupa ce a fost consumat si contine multe fibre, care te vor face sa te simti minunat pentru ceva vreme.

7.Ficateii de pui sunt gustosi, usor de preparat si reprezinta o sursa de fier care usureaza procesul de oxigenare a creierului.

8.Apa este esentiala pentru mentinerea unei stari pozitive, Chiar si o mica deshidratare poate provoca oboseala, dureri de cap si pierderi de memorie. 

9.Semintele de floarea-soarelui fie ca le rontai la meci, fie in fata blocului cu gasca sau pur si simplu ca o gustare dupa masa, sunt bogate in acizi grasi, contin nutrienti ce reduc simptomele depresiei si te ajuta sa dormi mai bine.

10. O rodie sau un pahar cu suc de rodii consumat imediat dupa masa, te ajuta sa reglezi nivelul de zahar din organism. Sfatul meu: dimineata suc de rodii, seara, dus cu noul gel de la Yves Rocher cu rodii, it's delicious! 

Am terminat cu micile bunatati, continuam cu alimentele sanatoase, dar care nu sunt deloc pe gustul meu:)

11.Spanacul. Va amintiti ce minuni facea Popeye dupa ce manca spanac, nu? Ei bine, el il aprecia pentru ca il facea mai puternic, dar are si alte calitati. Hidrateaza pielea uscata, este un bun antioxidant si protejeaza impotriva efectelor solare. De asemenea, contine vitamine si minerale care lupta contra cancerului, scad presiunea arteriala si induc o stare pozitiva.

12.Vinul  este asociat cu voia buna, cu relaxarea si actioneaza asupra sistemului nervos central, temperand tensiunea arteriala.

13.Cafeaua stimuleaza energia. Specialistii declara ca lichidul maroniu poate stimula in creierul uman, aceleasi canale asupra carora actioneaza amfetamina, stimuland centrii placerii.

14.Scrumbia se numara printre putinele mancaruri care contin vitamina D care la randul ei, creste nivelul de serotonina.

15. Legumele verzi sunt considerate antidepresive naturale, reprezentand o sursa grozava de acid folic, a carui carenta duce la instalarea depresiei.



Niciun comentariu: